środa, 7 sierpnia 2013

Ciasto sucharek - sernik na zimno INACZEJ

400 g nutelli lub jakiegoś innego kremu czekoladowo- orzechowego (temp. pokojowa, nie z lodówki)
200g sucharków
1/2 kg sera twarogowego w wiaderku
2x 200 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe



    Nutellę miksujemy razem z sucharkami. Tak przygotowaną mazię wykładamy na dno tortownicy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki.
    Śmietanę ubijamy dodajemy do niej cukier puder, miksujemy, porcjami dodajemy ser. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody (ok 100ml), wystudzamy, dodajemy do masy serowej. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy na masę nutellowo- sucharkową. Odkładamy do lodówki.
    Truskawki miksujemy. Galaretki rozpuszczamy w połowie wody. Gdy przestygnie wlewamy ją do zmiksowanych owoców, mieszamy. Gdy masa owocowa zaczyna tężeć delikatnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.  Pycha:)

Cukinia faszerowana

 To również jedno z Grażynkowych imieninkowych dań ;)

cukinia
20 dag fety
świeży tymianek
10 dag suszonych pomidorów z zalewy
10 dag czarnych oliwek



Cukiniom odcinamy końcówki i wydrążamy środek. Tak przygotowane cukinie faszerujemy mieszanką z rozgniecionej fety wymieszanej z posiekanymi drobno oliwkami, suszonymi pomidorami i tymiankiem. Kroimy na plastry i smażymy z dwóch stron na oliwie.
   Osobom lubiącym mniej wyraziste smaki polecam "węższe" wydrążenie cukinii, aby trochę więcej zostało jej po bokach. Wtedy wyrazisty smak farszu nieco zrównoważy się z cukinią.

Chińszczyzna

Moja ulubiona chińszczyzna to ta  z makaronem nie ryżem, no i poza tym mój mąż za nią przepada :).


 pierś z kurczaka (duża podwójna)
mieszanka  ja najczęściej kupuję taką świeża mieszankę: kiełki, marchewka w słupkach, czasem cebula, i trochę kapusty) dobra jest także mieszanka mrożona jest typowo chińska, ma w swoim składzie oprócz wyżej wymienionych pędy bambusa i grzybki mun często paprykę i por.
sos sojowy
olej
sól, pieprz
jarzynka (jeśli ktoś lubi)
chili
makaron typu noodle


   Kurczaka kroimy w kostkę. Smażymy go na odrobinie oleju posypując jarzynką. Gdy się podsmaży dodajemy warzywa, polewamy je sosem sojowym i chwilkę dusimy. Jeśli chodzi o makaron to ja nie gotuje go osobno tylko rozkruszam i dusze razem z warzywami i kurczakiem podlewam wodą, przykrywam. Od czasu do czasu mieszam w razie czego uzupełniam wodą. Doprawiamy chili  i pieprzem jeśli trzeba to troszkę dosalam. Gdy makaron zmięknie i wchłonie tym samym część naszego płynu mamy już gotowe danie. Pycha:)


Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

70-80 dag ziemniaków
cebula
jajko
sól, pieprz
łyżka mąki
plastry wędzonego łososia
kwaśna, gęsta śmietana lub creme fraiche
szczypiorek lub koperek



   Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać jajko,mąkę, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać. Usmażyć placki na rumiano na trochę większej ilości oleju wtedy podobno są bardziej chrupiące. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
   Placek smarujemy śmietaną, układamy kawałki wędzonego łososia i posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.



 Ps. Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, często robię coś na oko, bo tak naprawdę wszystko zależy od produktów jakie posiadamy. Napisałam łyżka mąki, jedno jajko... no tak ale wszystko zależy od naszych ziemniaków jak dużo puszczą wody, można ją delikatnie odcisnąć jeśli będzie jej zdecydowanie za dużo, lub dodać jeszcze jedno jajo, żeby związało całość, ewentualnie troszkę mąki choć niektórzy w ogóle jej nie dają trą wtedy placki na grubszych oczkach, wtedy placki mają inna strukturę i pewnie są bardziej chrupiące.