czwartek, 15 sierpnia 2013

Pieczony camembert (otwieram wino ze swoją dziewczyną;))

    Gdy dzieci pójdą wcześniej spać;) a my jesteśmy głodni i obejrzelibyśmy jakiś film oto sposób na  fajną, szybką kolację pod warunkiem, że jedzą dwie osoby ;) domyślacie się pewnie, że chodzi o czosnek.



camembert
1-2 ząbki czosnku
świeży tymianek ( jeśli nie macie może być suszony)
sól morska
pieczywo ( chleb, bułka, bagietka- według uznania)
oliwa z oliwek ( ja tym razem nie dałam)


dodatkowo:

kabanosy
pomidorki koktajlowe
wino;)



   Z naszego sera odkrawamy dość cienko górną warstwę. Czosnek siekamy drobno i równomiernie rozkładamy wraz z gałązkami tymianku na serze. Oprószamy kryształkami soli morskiej. Wszystko delikatnie dociskamy możemy wszystko skropić delikatnie oliwą z oliwek ale nie koniecznie. Nakładamy uprzednio zciętą górę sera i jeśli kupiliśmy ser w takim jakby koszyczku drewniano-podobnym, to wkładamy go tam i w nim pieczemy, ale jeśli takiego nie mamy to nie szkodzi, owijamy ser w folię aluminiową i też będzie dobrze. Pieczemy w 180 stopni ok 25 min, lub do czasu aż ser się dobrze roztopi.
   Gdy ser się już piecze grzankujemy czy tostujemy  nasze pieczywo (będziemy je zanurzać w rostopionym serze). Przygotowujemy kabanosy i pomidorki. 
    Teraz już tylko wysyłamy swojego faceta do lodówki by otworzył schłodzone białe półwytrawne wino mmm......;-*




czwartek, 8 sierpnia 2013

Botwinka

  • Gdy w ogrodzie pełno nowalijek a na dworze upał aż się prosi żeby ugotować botwinkę. 


  • 1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)
  • 1 młoda pietruszka
  • 2 młode marchewki
  • 1 młody por
  • 1/2 młodego selera
  • 3 młode ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru
  • sok z cytryny lub ocet 
  • 2 łyżki mąki
  • 3 jajka na twardo
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • kostka rosołowa
    Marchew, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Pora pokroić w półplasterki. Zalać warzywa wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową.
    Botwinę dokładnie umyć zwłaszcza liście. Małe buraczki pokroić w drobną kostkę a liście posiekać.
    Kiedy warzywa będą miękkie, dodać posiekaną botwinkę, gotować aż buraczki zmiękną.
    Doprawić zupę cytryną, cukrem, solą i pieprzem do smaku. Śmietanę wymieszać z mąką a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać i dodać do zupy w garnku, mieszając. Na koniec dodać posiekany koperek.
    Podawać w jajkiem ugotowanym na twardo i kleksem kwaśnej śmietany.
    Lub (wersja mojej mamy)
Zupę gotujemy tak samo tylko bez ziemniaków. Młode ziemniaki gotujemy oddzielnie w osolonej wodzie. Przygotowujemy do tego okrasę boczek z cebulą. Gdy ziemniaki się ugotują wykładamy je na duży talerz posypujemy okrasą i jemy "na dobieranego" raz zupę raz ziemniaczki. Pycha:)

Kurczak w pomarańczach

Witam dziś kurczak, którego przygotowałam mojej mamie podczas pobytu w Polsce:) na urodzinowy obiadek.


4 ćwiartki z kurczaka
1- 1,5 pomarańczy (szt.)
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
chili lub ostra papryka
majeranek
miód
masło


   Ćwiartki kurczaka dzielimy na pałki i podudzia. Myjemy i osuszamy aby mięso dobrze przyjęło przyprawy. Nacieramy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Odstawmy co najmniej na pół godziny a jeszcze lepiej będzie gdy postoi przez noc w lodówce. Przygotowujemy marynatę: sok z połowy pomarańczy z podobną ilością miodu ( może troszkę mniej), dodajemy czosnek i wszystko razem mieszamy. Polewamy naszego kurczaka, przygotowaną miksturą, obkładamy wiórkami masła i na każdym kawałku mięsa kładziemy plasterek pomarańczy. Pieczemy ok 40-50 min na początku jakieś 20 min w 200 stopniach potem zmniejszamy do 180 stopni co jakiś czas podlewamy płynem powstałym podczas pieczenia.

sałata z sosem jogurtowo - miodowo - musztardowym

    Jest to bardzo prosty, szybki przepis na sporządzenie pysznego sosu do sałaty. Mój brat z żoną przygotowali go w pięć minut w trakcie rodzinnej imprezki;) tak mi zasmakowało, że musiałam się nim z Wami podzielić. Sałata polana tym sosem idealnie pasuje do mięs pieczonych na grillu.



sałata lodowa lub mix naszych ulubionych sałat
mały jogurt naturalny
musztarda
miód


Do jogurtu dodajemy 2 łyżki miodu i 2 łyżki musztardy i dokładnie mieszamy. Proporcje można zmienić według własnych upodobań. Teraz wystarczy tylko polać sałatę i jeść.