piątek, 4 października 2013

Pieczone ziemniaki w plasterkach czyli letnie majorkowe wspomnienie;)





  Ostatnio zastanawiając się co by tu znowu ugotować na obiad przypomniały mi się ziemniaczki, które jedliśmy tego lata w Hiszpanii. Chwilowo znudziły mi się gotowane ziemniaki i pieczone łódeczki wiec padło na plasterki. To świetny dodatek do ryby, różnych mięs, ale samymi też byśmy się najedli ;)


 ziemniaki
sól, pieprz
papryka słodka
tymianek
oliwa
czosnek granulowany
masło
cebula



  Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Chwilkę pogotować w lekko osolonej wodzie, jakieś 3-4 minuty od momentu zagotowania. Odcedzić poczekać aż wyschną. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i układać w nim ziemniaki, tak aby na siebie nachodziły.
   Ja robiłam dwa warianty. W jednym naczyniu ziemniaki doprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i jeszcze delikatnie polałam oliwą z wierzchu.
   Drugi wariant to: sól, pieprz, słodka papryka, pokrojona cebulka i wiórki masła na wierzchu.
Piec ok 30 min. w 200 stopniach.

Tortilla z kurczakiem, awokado i mango

pierś z kurczaka
mąka
jajko
płatki kukurydziane
sól, pieprz
awokado
mango
majonez
sos sweet chili
tortilla
olej

 
 Kurczaka dzielimy na dość spore kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, jajku i rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
   Tortille podgrzewamy, chwilkę tak jak mamy podane na opakowaniu w mikrofalówce, piekarniku bądź na patelni. Smarujemy ją lekko majonezem, układamy na niej plastry obranego mango i awokado. Na to jeszcze tylko nasze kurczaki, rolujemy i można wcinać;) maczając w słodkim sosie chili.
     Można użyć gotowego sosu, ja robiłam sama i już wkrótce podzielę się także i tym przepisem ;)
 

piątek, 20 września 2013

Jajko sadzone w bułce


Dziś sposób na śniadaniowe jajko - inaczej;)



jajko
bułka
szynka lub bekon
ser żółty
szczypiorek
sól pieprz




   Z bułki odkrawamy wierzch i wydrążamy ją tak, by powstało w niej zagłębienie, lecz uważając aby nie zrobić w niej żadnej dziury. Na spód wrzucamy szynkę lub bekon ( może być wcześniej podsmażony), a na to jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
   Pieczemy 15- 20 min . Pod koniec pieczenia posypujemy żółtym serem. Gdy się rozpuści wyjmujemy bułki i posypujemy szczypiorkiem.

środa, 18 września 2013

Zupa krem z marchwi

    Gdy na dworze zaczyna się robić chłodniej i wydaje się nam, że lato już raczej nie wróci, a dzieciaki zaczynają skakać po kałużach to znak, że zbliża się jesień...wtedy miło się rozgrzać jakąś zupką w tym akurat wypadku bardzo lekką:)


6 marchewek
2 - 3 ziemniaki
2 - 2,5 litra wody (można zastąpić bulionem)
cebula
2- 3 ząbki czosnku
imbir (ja dałam suszony)
sól, pieprz


   Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy będą już prawie miękkie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy do miękkości. W międzyczasie podsmażamy cebulkę, gdy jest już prawie gotowa dorzucamy czosnek uważając żeby się nie przypalił. Cebulę z czosnkiem dorzucamy do garnka. Zdejmujemy garnek z palnika i miksujemy na głądką masę. Doprawiamy solą pieprzem i imbirem. Jeśli ktoś chciałby się bardziej rozgrzać ;) może dodać troszkę chili.
   Można podać również z odrobiną śmietanki. Ja podałam z grzankami z żółtym serem.
( moja wyszła troche za rzadka, ale smak naprawdę dobry)