wtorek, 15 stycznia 2013

Naleśniki na słodko - Crepes Suzette

2 jajka
200g mąki
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka białego cukru
250 ml. soku pomarańczowego
1 kieliszek 40% likieru pomarańczowego
1 pomarańcza
50g masła
0,5 litra mleka


 Przygotowujemy ciasto z jajek, mąki, cukru, i mleka  dodajemy otartą skórkę z pomarańczy( nie całej). Ciasto powinno być dość rzadkie. Smażymy naleśniki. Na drugiej patelni przygotowujemy karmel z cukru ja wolę brązowy. Gdy cukier się rozpuści wlewamy sok pomarańczowy. Należy uważać gdyż spotkają się ze sobą dwie skrajne temperatury. Mieszamy aby otrzymać spójną masę. Dodajemy masło aby masa stała się bardziej kremowa. Teraz składamy naleśniki w trójkąty na pół i jeszcze raz na pół ;) i zanurzamy w przygotowanej, karmelowej masie. Chwilkę dusimy i przewracamy również na drugą stronę. Podlewamy alkoholem i podpalamy. Tylko ostrożnie może buchnąć jeśli damy zbyt dużo alkoholu. Niektórzy podpalają naleśniki na patelni a niektórzy tuż przed podaniem na talerzu aby było bardziej efektownie mm....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz