środa, 7 sierpnia 2013

Ciasto sucharek - sernik na zimno INACZEJ

400 g nutelli lub jakiegoś innego kremu czekoladowo- orzechowego (temp. pokojowa, nie z lodówki)
200g sucharków
1/2 kg sera twarogowego w wiaderku
2x 200 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe



    Nutellę miksujemy razem z sucharkami. Tak przygotowaną mazię wykładamy na dno tortownicy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki.
    Śmietanę ubijamy dodajemy do niej cukier puder, miksujemy, porcjami dodajemy ser. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody (ok 100ml), wystudzamy, dodajemy do masy serowej. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy na masę nutellowo- sucharkową. Odkładamy do lodówki.
    Truskawki miksujemy. Galaretki rozpuszczamy w połowie wody. Gdy przestygnie wlewamy ją do zmiksowanych owoców, mieszamy. Gdy masa owocowa zaczyna tężeć delikatnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.  Pycha:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz