piątek, 21 lutego 2014

Sałatka z wędzoną makrelą i jabłkiem

    Dziś pomysł na szybką sałatkę w sam raz na piątkową kolację. Zastanawiałam się jak będzie smakować makrela z jabłkiem ale muszę przyznać, że zaskakująco dobrze.
 

PORCJA DLA JEDNEJ OSOBY:

 -garść ulubionej sałaty
- kawałek wędzonej makreli ( bez ości)
-kawałek jabłka
-pomidor lub kilka koktajlowych
-2 łyżki oliwy z oliwek ewentualnie oleju
-łyżka soku z cytryny
-3 łyżki kwaśnej śmietany
-łyżeczka chrzanu
-sól, pieprz



    Umytą sałatę układamy na talerzu. Jabłko ze skórką przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na bardzo cienkie plasterki, możemy użyć do tego np. tarki do szatkowania ogórków na mizerie. Wychodzą wtedy cienkie i równiutkie ;). Plasterki jabłka układamy naprzemiennie z cząstkami pomidora.
    Przygotowujemy dressing z oliwy, cytryny, soli i pieprzu. Polewamy nim przygotowaną sałatę.
    Teraz wystarczy tylko na środek naszej sałatki położyć kawałki wędzonej makreli, a na niej sos w kwaśnej śmietany i chrzanu. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem i gotowe.




1 komentarz: