czwartek, 8 sierpnia 2013

sałata z sosem jogurtowo - miodowo - musztardowym

    Jest to bardzo prosty, szybki przepis na sporządzenie pysznego sosu do sałaty. Mój brat z żoną przygotowali go w pięć minut w trakcie rodzinnej imprezki;) tak mi zasmakowało, że musiałam się nim z Wami podzielić. Sałata polana tym sosem idealnie pasuje do mięs pieczonych na grillu.



sałata lodowa lub mix naszych ulubionych sałat
mały jogurt naturalny
musztarda
miód


Do jogurtu dodajemy 2 łyżki miodu i 2 łyżki musztardy i dokładnie mieszamy. Proporcje można zmienić według własnych upodobań. Teraz wystarczy tylko polać sałatę i jeść.

Faszerowane pomidory po prowansalsku

  Kiedy mamy sezon pomidorowy i pomidor smakuje jak pomidor a nie jak coś tylko go przypominające, jest wygrzany na słońcu, pachnący i wręcz się do nas uśmiecha to można go jeść i jeść pod różnymi postaciami. Przynajmniej ja tak mam ;)
  Dziś pomidor faszerowany, jedno z dań Grażynkowych imieninkowych (:*)


4 pomidory
świeże zioła po łyżce bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu ( jak dla mnie rozmaryn nie koniecznie lub w mniejszej ilości)
8 ząbki czosnku
oliwa
sol, pieprz
bułka tarta ok 100 g





   Od pomidorów odkrój czubek, wydrąż środek, przełóż do miski, jeśli będzie taka potrzeba odlej nadmiar powstałej wody. Czosnek podsmaż chwilkę na oliwie. Ostudź. Do miski z wydrążonymi pomidorami wrzuć bułkę tartą, posiekane zioła, czosnek również drobno posiekany, sól, pieprz, odrobinę oliwę z oliwek, wszystko wymieszaj i tak przygotowany farsz przełóż do pomidorów. Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Placuszki z sosem ze świeżych truskawek

Placuszki:

mąka
mleko
woda
szczypta soli
cukier
cukier waniliowy
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

|Sos:

truskawki ok 20-30 dag
cukier
łyżka masła



   Mleko mieszamy z wodą, ale tak żeby mleka było więcej niż wody. Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli, 2 łyżeczki cukru, trochę cukru waniliowego i  proszek do pieczenia. Ja robiłam placuszki na oko;) konsystencja ciasta ma być jak gęsta śmietana. Wtedy na pewno wyjdą. Smażymy na oleju, z dwóch stron na złoty kolor.
   Rozgrzewamy drugą patelnię, wysypujemy na nią cukier tak, aby dno patelni było całe przykryte. Gdy  cukier zacznie się rozpuszczać wrzucamy do niego truskawki pocięte na pół lub na kawałeczki. Smażymy na wolnym ogniu do chwili gdy truskawki nie puszczą soku i owy sos nie zacznie gęstnieć wtedy dodajemy łyżkę masła. Rozpuszczamy i mamy gotowy sos. Teraz wystarczy tylko polać nim placuszki i delektować się smakiem. Można dodatkowo podać z bitą śmietaną.





Surówka z czerwonej kapusty

 Sałatka szybka, doskonale pasuje do ryb i mięs, ale nikt nie zabroni nam jeść jej samej;)

pół główki czerwonej kapusty
cebula
marchew
sól, pieprz
cukier
 sok z cytryny
natka pietruszki
jabłko ( ja akurat tym razem nie dałam)


    Kapustę szatkujemy, solimy i na chwilę odstawiamy żeby zmiękła. W tym czasie obieramy cebulę,marchew(i jabłko). Cebulę kroimy w półplastry lub drobniej. Marchew i jabłko szatkujemy na tarce.
    Kapustę wygniatamy dłońmi, żeby lekko puściła sok. Dodajemy do niej startą marchew (jabłko) i cebulę. Doprawiamy pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Posypujemy natką pietruszki.