czwartek, 8 sierpnia 2013

Surówka z czerwonej kapusty

 Sałatka szybka, doskonale pasuje do ryb i mięs, ale nikt nie zabroni nam jeść jej samej;)

pół główki czerwonej kapusty
cebula
marchew
sól, pieprz
cukier
 sok z cytryny
natka pietruszki
jabłko ( ja akurat tym razem nie dałam)


    Kapustę szatkujemy, solimy i na chwilę odstawiamy żeby zmiękła. W tym czasie obieramy cebulę,marchew(i jabłko). Cebulę kroimy w półplastry lub drobniej. Marchew i jabłko szatkujemy na tarce.
    Kapustę wygniatamy dłońmi, żeby lekko puściła sok. Dodajemy do niej startą marchew (jabłko) i cebulę. Doprawiamy pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Posypujemy natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz