czwartek, 8 sierpnia 2013

Botwinka

  • Gdy w ogrodzie pełno nowalijek a na dworze upał aż się prosi żeby ugotować botwinkę. 


  • 1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)
  • 1 młoda pietruszka
  • 2 młode marchewki
  • 1 młody por
  • 1/2 młodego selera
  • 3 młode ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru
  • sok z cytryny lub ocet 
  • 2 łyżki mąki
  • 3 jajka na twardo
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • kostka rosołowa
    Marchew, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Pora pokroić w półplasterki. Zalać warzywa wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową.
    Botwinę dokładnie umyć zwłaszcza liście. Małe buraczki pokroić w drobną kostkę a liście posiekać.
    Kiedy warzywa będą miękkie, dodać posiekaną botwinkę, gotować aż buraczki zmiękną.
    Doprawić zupę cytryną, cukrem, solą i pieprzem do smaku. Śmietanę wymieszać z mąką a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać i dodać do zupy w garnku, mieszając. Na koniec dodać posiekany koperek.
    Podawać w jajkiem ugotowanym na twardo i kleksem kwaśnej śmietany.
    Lub (wersja mojej mamy)
Zupę gotujemy tak samo tylko bez ziemniaków. Młode ziemniaki gotujemy oddzielnie w osolonej wodzie. Przygotowujemy do tego okrasę boczek z cebulą. Gdy ziemniaki się ugotują wykładamy je na duży talerz posypujemy okrasą i jemy "na dobieranego" raz zupę raz ziemniaczki. Pycha:)

Kurczak w pomarańczach

Witam dziś kurczak, którego przygotowałam mojej mamie podczas pobytu w Polsce:) na urodzinowy obiadek.


4 ćwiartki z kurczaka
1- 1,5 pomarańczy (szt.)
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
chili lub ostra papryka
majeranek
miód
masło


   Ćwiartki kurczaka dzielimy na pałki i podudzia. Myjemy i osuszamy aby mięso dobrze przyjęło przyprawy. Nacieramy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Odstawmy co najmniej na pół godziny a jeszcze lepiej będzie gdy postoi przez noc w lodówce. Przygotowujemy marynatę: sok z połowy pomarańczy z podobną ilością miodu ( może troszkę mniej), dodajemy czosnek i wszystko razem mieszamy. Polewamy naszego kurczaka, przygotowaną miksturą, obkładamy wiórkami masła i na każdym kawałku mięsa kładziemy plasterek pomarańczy. Pieczemy ok 40-50 min na początku jakieś 20 min w 200 stopniach potem zmniejszamy do 180 stopni co jakiś czas podlewamy płynem powstałym podczas pieczenia.

sałata z sosem jogurtowo - miodowo - musztardowym

    Jest to bardzo prosty, szybki przepis na sporządzenie pysznego sosu do sałaty. Mój brat z żoną przygotowali go w pięć minut w trakcie rodzinnej imprezki;) tak mi zasmakowało, że musiałam się nim z Wami podzielić. Sałata polana tym sosem idealnie pasuje do mięs pieczonych na grillu.



sałata lodowa lub mix naszych ulubionych sałat
mały jogurt naturalny
musztarda
miód


Do jogurtu dodajemy 2 łyżki miodu i 2 łyżki musztardy i dokładnie mieszamy. Proporcje można zmienić według własnych upodobań. Teraz wystarczy tylko polać sałatę i jeść.

Faszerowane pomidory po prowansalsku

  Kiedy mamy sezon pomidorowy i pomidor smakuje jak pomidor a nie jak coś tylko go przypominające, jest wygrzany na słońcu, pachnący i wręcz się do nas uśmiecha to można go jeść i jeść pod różnymi postaciami. Przynajmniej ja tak mam ;)
  Dziś pomidor faszerowany, jedno z dań Grażynkowych imieninkowych (:*)


4 pomidory
świeże zioła po łyżce bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu ( jak dla mnie rozmaryn nie koniecznie lub w mniejszej ilości)
8 ząbki czosnku
oliwa
sol, pieprz
bułka tarta ok 100 g





   Od pomidorów odkrój czubek, wydrąż środek, przełóż do miski, jeśli będzie taka potrzeba odlej nadmiar powstałej wody. Czosnek podsmaż chwilkę na oliwie. Ostudź. Do miski z wydrążonymi pomidorami wrzuć bułkę tartą, posiekane zioła, czosnek również drobno posiekany, sól, pieprz, odrobinę oliwę z oliwek, wszystko wymieszaj i tak przygotowany farsz przełóż do pomidorów. Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni.