czwartek, 8 sierpnia 2013

Botwinka

  • Gdy w ogrodzie pełno nowalijek a na dworze upał aż się prosi żeby ugotować botwinkę. 


  • 1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)
  • 1 młoda pietruszka
  • 2 młode marchewki
  • 1 młody por
  • 1/2 młodego selera
  • 3 młode ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru
  • sok z cytryny lub ocet 
  • 2 łyżki mąki
  • 3 jajka na twardo
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • kostka rosołowa
    Marchew, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Pora pokroić w półplasterki. Zalać warzywa wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową.
    Botwinę dokładnie umyć zwłaszcza liście. Małe buraczki pokroić w drobną kostkę a liście posiekać.
    Kiedy warzywa będą miękkie, dodać posiekaną botwinkę, gotować aż buraczki zmiękną.
    Doprawić zupę cytryną, cukrem, solą i pieprzem do smaku. Śmietanę wymieszać z mąką a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać i dodać do zupy w garnku, mieszając. Na koniec dodać posiekany koperek.
    Podawać w jajkiem ugotowanym na twardo i kleksem kwaśnej śmietany.
    Lub (wersja mojej mamy)
Zupę gotujemy tak samo tylko bez ziemniaków. Młode ziemniaki gotujemy oddzielnie w osolonej wodzie. Przygotowujemy do tego okrasę boczek z cebulą. Gdy ziemniaki się ugotują wykładamy je na duży talerz posypujemy okrasą i jemy "na dobieranego" raz zupę raz ziemniaczki. Pycha:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz