środa, 23 stycznia 2013

Sałatka z bakłażanem, fetą i pomidorem


   Polecam pyszną sałatkę, która dla mniej wygłodniałych może stanowić  lekkie danie lecz dla mojego faceta nie obeszło się bez mięcha. W następnym poście napiszę jak przygotowałam do tej sałatki piersi z kurczaka.

mały bakłażan
mix sałat
pół opakowania sera feta
pomidor
2 szczypty suszonego tymianku
oliwa z oliwek
sól morska, świeżo mielony pieprz

winegret miodowo czosnkowy (pyszny):

2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
6 łyżek oliwy z oliwek
ząbek czosnku
pieprz i sól najlepiej morska

  Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Rozetrzeć z solą i pieprzem. Wymieszać razem z miodem. Dodać sok z cytryny i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać.


 Bakłażana pokroić na plastry 1 centymetrowe. Posolić i zostawić na chwilę, aż pojawi się na nich tzw. rosa wtedy opłukać je pod wodą i osuszyć. Zgrilować je na patelni grilowej aż pojawią się na niej ciemne paski, odwrócić na drugą stronę, polać oliwą z oliwek i posypać solą.
  Bakłażana ułożyć na sałacie. Dodać pomidora i pokrojoną w kostkę fetę. Posypać tymiankiem, polać przygotowanym sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
   Naprawdę pyszna i lekka :)

1 komentarz: