środa, 23 stycznia 2013

Biały barszcz

 Tak jak obiecałam podam przepis jak wykorzystać wywar od gotowania golonek. Wystarczy parę czynności i będziemy mieć gotową zupkę.


 Potrzebujemy tylko:
nasz gotowy wywar ( Jeśli go nie posiadamy gotujemy go na golonkach. Golonki zalewamy zimną wodą i gotujemy. Gdy się zagotują szumujemy, dodajemy włoszczyznę i liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i sól. Gotujemy dopóki nie ugotuje nam się mięso)
 mąkę
słodką śmietankę
majeranek
ocet lub sok z cytryny
ewentualnie sól i pieprz


  Podgrzewamy nasz wywar wlewamy do niego trochę śmietanki, mąkę rozpuszczamy w kubeczku w zimnej wodzie po trochu dolewamy wywaru aby go zahartować, musimy uważać żeby dobrze wszystko rozmieszać aby nie zrobiły się grudki. Wlewamy do zupy. Bardzo często w kuchni robię wszystko "na oko" i według swojego smaku i nie potrafię czasem podać dokładnych proporcji. Więc doprawiajcie i smakujcie jeśli czegoś będzie za mało po prostu jeszcze trochę dodajcie. Mąki dałam chyba coś koło 2 łyżek.
   Następnie zakwaszamy naszą zupę octem lub sokiem z cytryny tak aby nabrała kwaśnego posmaku, ale tak żeby dało się ją jeść :). Przyprawiamy majerankiem i jeśli nie jest dość słona i pieprzna to również doprawiamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz