poniedziałek, 14 stycznia 2013

Włoska sałatka z grilowanym kurczakiem

4 piersi z kurczaka po ok. 125 g każda
8 małych śliwkowych pomidorków
oliwa z oliwek
400g młodych ziemniaczków
75g młodych listków szpinaku
sól i pieprz



włoski dressing

10 posiekanych listków bazylii
2 łyżki posiekanego oregano
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy dijon
skórka z cytryny



  Podziel piersi z kurczaka wzdłuż na pół. Zgriluj je razem z pomidorami podlewając delikatnie oliwą. Upieczone piersi pokrój na kawałki. Ugotuj młode ziemniaczki. Przygotuj dressing: wymieszaj wszystkie składniki. Na talerzu ułóż kurczaka, szpinak, pomidory i ziemniaki. Polej to wszystko  przygotowanym dressingiem.
   Danie lekkie i również pochodzi z angielskiej książki z daniami o obniżonej zawartości tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz