niedziela, 13 stycznia 2013

Ryba z pomidorowo - bazyliowym sosem

8 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
2 łyżki soku z cytryny
tarta skórka z cytryny
4 filety okonia morskiego (lub innej waszej ulubionej ryby)
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz ( może być cytrynowy)


  Pokrój pomidory na połówki i piecz je w piecyku 20 min w 200 stopniach. Do pomidorów i powstałego z nich sosu dodaj sok i skórkę z cytryny oraz oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posolona i popieprzoną rybę zgriluj na patelni grilowe lub też w piecyku ok 10 min. Upieczoną rybę polej ciepłym sosem pomidorowym posyp bazylią, podawaj z ćwiartkami cytryny.
   Ryba bardzo lekka i przyjemna przepis zaczerpnięty z angielskiej książki z daniami o obniżonej zawartości tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz