środa, 7 sierpnia 2013

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

70-80 dag ziemniaków
cebula
jajko
sól, pieprz
łyżka mąki
plastry wędzonego łososia
kwaśna, gęsta śmietana lub creme fraiche
szczypiorek lub koperek



   Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać jajko,mąkę, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać. Usmażyć placki na rumiano na trochę większej ilości oleju wtedy podobno są bardziej chrupiące. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
   Placek smarujemy śmietaną, układamy kawałki wędzonego łososia i posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.



 Ps. Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, często robię coś na oko, bo tak naprawdę wszystko zależy od produktów jakie posiadamy. Napisałam łyżka mąki, jedno jajko... no tak ale wszystko zależy od naszych ziemniaków jak dużo puszczą wody, można ją delikatnie odcisnąć jeśli będzie jej zdecydowanie za dużo, lub dodać jeszcze jedno jajo, żeby związało całość, ewentualnie troszkę mąki choć niektórzy w ogóle jej nie dają trą wtedy placki na grubszych oczkach, wtedy placki mają inna strukturę i pewnie są bardziej chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz