czwartek, 8 sierpnia 2013

Torcik z bitą śmietaną i owocami


Biszkopt:

5 jajek
szklanka cukru
niepełna szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

puszka mieszanki owoców w słodkiej zalewie ( winogron, wiśnie, gruszki, brzoskwinie, ananas)
1/2 pudełeczka borówek
2-3 kiwi
śmietanka 36%  ok 500 ml
ewentualnie posypka czekoladowa
miód



   Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i  ubijając dalej, po kolei dodajemy żółtka. Na końcu delikatnie dodajemy mąkę i proszek i lekko mieszamy, najlepiej łyżką.
  Wylewamy masę do okrągłej tortownicy po bokach posmarowanej masłem, a na dnie wyłożonej papierem.Pieczemy ok 30 min. z 180 stopniach.
   Gdy biszkopt nam trochę przestygnie przekrawamy go na pół. Dolną warstwę układamy na paterze. Ubijamy śmietanę na sztywno moja była bardzo tłusta więc ubiła się doskonale, gdy nie jesteście pewni czy utrzyma wam się na cieście dodajcie do niej mix do bitej śmietany tak to się chyba nazywa. Posłodzcie ją według uznania miodem lub jeśli nie lubicie to cukrem pudrem.
Część śmietany ok połowy wysmarujcie na dolnej warstwie. Odsączcie owoce z waszej puszki i wysypcie je równomiernie na śmietanie. Przykryjcie górną częścią biszkoptu i posmarujcie wierzch jak i boki jak widać na zdjęciu. Teraz tylko wystarczy udekorować wierzch naszego torcika kiwi i borówkami. Taki tort najlepszy jest na drugi dzień, gdyż wtedy biszkopt troszkę nasiąknie bitą śmietaną i owocami. Lecz jeśli chcecie go jeść tego samego dnia warto nasączyć biszkopt. Dobrze do tego nada się sok z owoców z puszki można do niego dodać nawet trochę alkoholu;)



1 komentarz: