czwartek, 8 sierpnia 2013

Filet z dorsza w panierce z mąki pełnoziarnistej

filety z dorsza lub jakiej innej Waszej ulubionej ryby
sól
pieprz cytrynowy
sok z cytryny
mąka pełnoziarnista
olej




   Filety naszej ryby posypać solą i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na jakiś czas, aby się "przegryzło". W tym czasie można zrobić sobie sałatkę lub ostrugać ziemniaki na przykład.
   Teraz tylko obtaczamy naszą rybę w mące pełnoziarnistej i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.  Ja podałam ją z puree ziemniaczanym i miksem sałat.


  Tu znajdziecie wskazówki jak smażyć rybę, aby dobrze wyglądała i była dobrze usmażona.

http://kucharz.wieszjak.pl/smazenie/273201,Ryba-na-patelni.html

środa, 7 sierpnia 2013

Ciasto sucharek - sernik na zimno INACZEJ

400 g nutelli lub jakiegoś innego kremu czekoladowo- orzechowego (temp. pokojowa, nie z lodówki)
200g sucharków
1/2 kg sera twarogowego w wiaderku
2x 200 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe



    Nutellę miksujemy razem z sucharkami. Tak przygotowaną mazię wykładamy na dno tortownicy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki.
    Śmietanę ubijamy dodajemy do niej cukier puder, miksujemy, porcjami dodajemy ser. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody (ok 100ml), wystudzamy, dodajemy do masy serowej. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy na masę nutellowo- sucharkową. Odkładamy do lodówki.
    Truskawki miksujemy. Galaretki rozpuszczamy w połowie wody. Gdy przestygnie wlewamy ją do zmiksowanych owoców, mieszamy. Gdy masa owocowa zaczyna tężeć delikatnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.  Pycha:)

Cukinia faszerowana

 To również jedno z Grażynkowych imieninkowych dań ;)

cukinia
20 dag fety
świeży tymianek
10 dag suszonych pomidorów z zalewy
10 dag czarnych oliwek



Cukiniom odcinamy końcówki i wydrążamy środek. Tak przygotowane cukinie faszerujemy mieszanką z rozgniecionej fety wymieszanej z posiekanymi drobno oliwkami, suszonymi pomidorami i tymiankiem. Kroimy na plastry i smażymy z dwóch stron na oliwie.
   Osobom lubiącym mniej wyraziste smaki polecam "węższe" wydrążenie cukinii, aby trochę więcej zostało jej po bokach. Wtedy wyrazisty smak farszu nieco zrównoważy się z cukinią.

Chińszczyzna

Moja ulubiona chińszczyzna to ta  z makaronem nie ryżem, no i poza tym mój mąż za nią przepada :).


 pierś z kurczaka (duża podwójna)
mieszanka  ja najczęściej kupuję taką świeża mieszankę: kiełki, marchewka w słupkach, czasem cebula, i trochę kapusty) dobra jest także mieszanka mrożona jest typowo chińska, ma w swoim składzie oprócz wyżej wymienionych pędy bambusa i grzybki mun często paprykę i por.
sos sojowy
olej
sól, pieprz
jarzynka (jeśli ktoś lubi)
chili
makaron typu noodle


   Kurczaka kroimy w kostkę. Smażymy go na odrobinie oleju posypując jarzynką. Gdy się podsmaży dodajemy warzywa, polewamy je sosem sojowym i chwilkę dusimy. Jeśli chodzi o makaron to ja nie gotuje go osobno tylko rozkruszam i dusze razem z warzywami i kurczakiem podlewam wodą, przykrywam. Od czasu do czasu mieszam w razie czego uzupełniam wodą. Doprawiamy chili  i pieprzem jeśli trzeba to troszkę dosalam. Gdy makaron zmięknie i wchłonie tym samym część naszego płynu mamy już gotowe danie. Pycha:)