sobota, 12 stycznia 2013

Sznycle Caprese

Na 4 porcje

1 cebula
2 ząbki czosnku
6 pomidorów
3 łyżki oliwy
3 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
4 sznycle z kurczaka
100g mąki
3 jajka
1 łyżka mleka
100g bułki tartej
3 łyżki masła roslinnego
400g sera mozzarella
bazylia do dekoracji


   Cebule obrać, pokroić w krążki. czosnek obrać, posiekać. Pomidory umyć usunąć zielone szypułki. Pokroić w plasterki, dodać krążki cebuli i połowę czosnku, wymieszać. Przygotować sos: oliwę wymieszać z octem balsamicznym, pozostałym czosnkiem solą i pieprzem. Polać warzywa.
   Sznycle z kurczaka rozbić. Na jeden talerz wysypać bułkę tartą, na drugi wbić jajka, wymieszać je z mlekiem.Na trzeci wysypać bułkę tartą. Sznycle panierować kolejno w mące, jajkach i bułce tartej.
   Masło roślinne rozgrzać na patelni, smażyć na nim sznycle. Mozzarelle pokroić w plasterki, przełożyć na talerze, przykryć plasterkami pomidora. Dodać sznycle z  kurczaka. Gotowe danie udekorować listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz