czwartek, 8 sierpnia 2013

Surówka z czerwonej kapusty

 Sałatka szybka, doskonale pasuje do ryb i mięs, ale nikt nie zabroni nam jeść jej samej;)

pół główki czerwonej kapusty
cebula
marchew
sól, pieprz
cukier
 sok z cytryny
natka pietruszki
jabłko ( ja akurat tym razem nie dałam)


    Kapustę szatkujemy, solimy i na chwilę odstawiamy żeby zmiękła. W tym czasie obieramy cebulę,marchew(i jabłko). Cebulę kroimy w półplastry lub drobniej. Marchew i jabłko szatkujemy na tarce.
    Kapustę wygniatamy dłońmi, żeby lekko puściła sok. Dodajemy do niej startą marchew (jabłko) i cebulę. Doprawiamy pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Posypujemy natką pietruszki.


Torcik z bitą śmietaną i owocami


Biszkopt:

5 jajek
szklanka cukru
niepełna szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

puszka mieszanki owoców w słodkiej zalewie ( winogron, wiśnie, gruszki, brzoskwinie, ananas)
1/2 pudełeczka borówek
2-3 kiwi
śmietanka 36%  ok 500 ml
ewentualnie posypka czekoladowa
miód



   Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i  ubijając dalej, po kolei dodajemy żółtka. Na końcu delikatnie dodajemy mąkę i proszek i lekko mieszamy, najlepiej łyżką.
  Wylewamy masę do okrągłej tortownicy po bokach posmarowanej masłem, a na dnie wyłożonej papierem.Pieczemy ok 30 min. z 180 stopniach.
   Gdy biszkopt nam trochę przestygnie przekrawamy go na pół. Dolną warstwę układamy na paterze. Ubijamy śmietanę na sztywno moja była bardzo tłusta więc ubiła się doskonale, gdy nie jesteście pewni czy utrzyma wam się na cieście dodajcie do niej mix do bitej śmietany tak to się chyba nazywa. Posłodzcie ją według uznania miodem lub jeśli nie lubicie to cukrem pudrem.
Część śmietany ok połowy wysmarujcie na dolnej warstwie. Odsączcie owoce z waszej puszki i wysypcie je równomiernie na śmietanie. Przykryjcie górną częścią biszkoptu i posmarujcie wierzch jak i boki jak widać na zdjęciu. Teraz tylko wystarczy udekorować wierzch naszego torcika kiwi i borówkami. Taki tort najlepszy jest na drugi dzień, gdyż wtedy biszkopt troszkę nasiąknie bitą śmietaną i owocami. Lecz jeśli chcecie go jeść tego samego dnia warto nasączyć biszkopt. Dobrze do tego nada się sok z owoców z puszki można do niego dodać nawet trochę alkoholu;)



Filet z dorsza w panierce z mąki pełnoziarnistej

filety z dorsza lub jakiej innej Waszej ulubionej ryby
sól
pieprz cytrynowy
sok z cytryny
mąka pełnoziarnista
olej




   Filety naszej ryby posypać solą i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na jakiś czas, aby się "przegryzło". W tym czasie można zrobić sobie sałatkę lub ostrugać ziemniaki na przykład.
   Teraz tylko obtaczamy naszą rybę w mące pełnoziarnistej i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.  Ja podałam ją z puree ziemniaczanym i miksem sałat.


  Tu znajdziecie wskazówki jak smażyć rybę, aby dobrze wyglądała i była dobrze usmażona.

http://kucharz.wieszjak.pl/smazenie/273201,Ryba-na-patelni.html

środa, 7 sierpnia 2013

Ciasto sucharek - sernik na zimno INACZEJ

400 g nutelli lub jakiegoś innego kremu czekoladowo- orzechowego (temp. pokojowa, nie z lodówki)
200g sucharków
1/2 kg sera twarogowego w wiaderku
2x 200 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe



    Nutellę miksujemy razem z sucharkami. Tak przygotowaną mazię wykładamy na dno tortownicy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki.
    Śmietanę ubijamy dodajemy do niej cukier puder, miksujemy, porcjami dodajemy ser. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody (ok 100ml), wystudzamy, dodajemy do masy serowej. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy na masę nutellowo- sucharkową. Odkładamy do lodówki.
    Truskawki miksujemy. Galaretki rozpuszczamy w połowie wody. Gdy przestygnie wlewamy ją do zmiksowanych owoców, mieszamy. Gdy masa owocowa zaczyna tężeć delikatnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.  Pycha:)