piątek, 21 lutego 2014

Sałatka z wędzoną makrelą i jabłkiem

    Dziś pomysł na szybką sałatkę w sam raz na piątkową kolację. Zastanawiałam się jak będzie smakować makrela z jabłkiem ale muszę przyznać, że zaskakująco dobrze.
 

PORCJA DLA JEDNEJ OSOBY:

 -garść ulubionej sałaty
- kawałek wędzonej makreli ( bez ości)
-kawałek jabłka
-pomidor lub kilka koktajlowych
-2 łyżki oliwy z oliwek ewentualnie oleju
-łyżka soku z cytryny
-3 łyżki kwaśnej śmietany
-łyżeczka chrzanu
-sól, pieprz



    Umytą sałatę układamy na talerzu. Jabłko ze skórką przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na bardzo cienkie plasterki, możemy użyć do tego np. tarki do szatkowania ogórków na mizerie. Wychodzą wtedy cienkie i równiutkie ;). Plasterki jabłka układamy naprzemiennie z cząstkami pomidora.
    Przygotowujemy dressing z oliwy, cytryny, soli i pieprzu. Polewamy nim przygotowaną sałatę.
    Teraz wystarczy tylko na środek naszej sałatki położyć kawałki wędzonej makreli, a na niej sos w kwaśnej śmietany i chrzanu. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem i gotowe.




czwartek, 28 listopada 2013

Sałatka z boczkiem, gruszką i serem feta

    Dzisiejszy przepis znalazłam oglądając jakąś starą gazetę, a że w lodówce o dziwo były wszystkie składniki, powstała w ten sposób wczorajsza kolacja.

-główka endywii
-2 gruszki
-150 g wędzonego boczku w plastrach
-150 g sera feta

sos:
-4 łyżki oliwy
-łyżeczka musztardy
-łyżeczka octu balsamicznego
-łyżka miodu
-sól i pieprz


    Gruszki obrać( jeśli skórka nie jest gruba i twarda nie musimy obierać), wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cząstki. Boczek podsmażyć na rozgrzanej patelni na chrupko, osączyć na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni usmażyć gruszki. Sałatę ułożyć na talerzu, obłożyć boczkiem i gruszkami. Posypać pokruszonym serem feta. Składniki na sos wymieszać, doprawić solą. Sosem polać sałatkę. Oprószyć pieprzem i zaraz podawać.

PS. Wszystkie składniki sosu wlejcie do małego zakręcanego słoiczka i wstrząśnijcie. W ten sposób składniki dobrze się połączą a Wasz sos będzie aksamitnie gładki ;)

wtorek, 26 listopada 2013

Paluszki rybne - admirałki Fasoli ;)

  Chyba każdy z nas pamięta paluszki rybne pewnego kapitana  lub inne podróbki, które najczęściej zawierają w sobie więcej chemii i sztucznych konserwantów niż prawdziwej ryby, ale mam na to sposób ;). Proste paluszki rybne przygotowane w domu zachwycą nawet Wasze dzieci.

filet z Waszej ulubionej ryby
jajko
sól
pieprz cytrynowy
cytryna ( a właściwie sok do skropienia ryby)
płatki kukurydziane
olej


  Rybę przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy w paski na tzw."paluszki". Nasza ryba przechodzi przyprawami a my w tym czasie miksujemy płatki kukurydziane. Jeśli nie mamy miksera czy blendera możemy po prostu utłuc je tłuczkiem, lub jakimś innym narzędziem. Teraz już tylko pozostaje panierować rybę w jajku i rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

 
Ja podałam paluszki z pieczonymi, ziemniaczkami i sałatką z sałaty rzymskiej, granatem i sosem balsamicznym.

sobota, 5 października 2013

Zupa krem z dyni





   Pisałam to już w moim dawnym poście, ale się powtórzę ... przy okazji innej odsłony kremu z dyni:)

    Hmmm... dynia:) Dynia to wspomnienie z dzieciństwa. Gdy byliśmy mali ja, mój brat i nasze kuzynostwo mieliśmy za zadanie szukanie naszych dyń na polu u mojego kochanego dziadka. Gdy dynie były jeszcze małe dziadek wyrył nożykiem na nich nasze imiona i gdy urosły miały na sobie zabliźnione napisy z naszymi imionami:) Kiedyś podobno nawet dziadkowi powiedziałam, że go nie kocham bo nie mogłam znaleźć swojej dyni :) ale na szczęście się znalazła. W 2011 roku dziadek zrobił taką dynie dla mojego synka..tak ten czas leci.  Kochany dziadek:*
  Więc dynia ma dla mnie wartość sentymentalną.


dynia hokkaido ( tak mi się wydaje)
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru jeśli nie mamy może być suszony
bulion warzywny (ewentualnie może być z kostki)
masło
sól, pieprz, papryka może być chili
śmietanka
uprażone pestki dyni
marchewka
ziemniak


    W dużym garnku na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir jeśli mamy świeży, jeśli suszony dodajmy go na końcu. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę dynie. Chwilkę smażymy. Zalewamy bulionem tak aby zakrył całą dynię. Dodajemy również pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaka. Gotujemy do miękkości. Na koniec miksujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy solą ( jeśli to konieczne), pieprzem, chili i suszonym imbirem jeśli nie dawaliśmy świeżego. Podajemy z kleksem śmietany i posypujemy uprażonymi za suchej patelni pestkami dyni.
   Ja serwowałam zupę w wydrążonej dyni jak widać na zdjęciu.


http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470