
-2 gruszki
-150 g wędzonego boczku w plastrach
-150 g sera feta
sos:
-4 łyżki oliwy
-łyżeczka musztardy
-łyżeczka octu balsamicznego
-łyżka miodu
-sól i pieprz
Gruszki obrać( jeśli skórka nie jest gruba i twarda nie musimy obierać), wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cząstki. Boczek podsmażyć na rozgrzanej patelni na chrupko, osączyć na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni usmażyć gruszki. Sałatę ułożyć na talerzu, obłożyć boczkiem i gruszkami. Posypać pokruszonym serem feta. Składniki na sos wymieszać, doprawić solą. Sosem polać sałatkę. Oprószyć pieprzem i zaraz podawać.
PS. Wszystkie składniki sosu wlejcie do małego zakręcanego słoiczka i wstrząśnijcie. W ten sposób składniki dobrze się połączą a Wasz sos będzie aksamitnie gładki ;)
mm smakowicie ta sałatka wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłem i dla mnie super!
OdpowiedzUsuń