środa, 23 stycznia 2013

Winegret miodowo - czosnkowy

Bardzo smaczny, chyba jeden z moich ulubionych. Pasuje do różnego rodzaju sałat.



winegret miodowo czosnkowy (pyszny):

2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
6 łyżek oliwy z oliwek
ząbek czosnku
pieprz i sól najlepiej morska

  Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Rozetrzeć z solą i pieprzem. Wymieszać razem z miodem. Dodać sok z cytryny i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe!



Sałatka z bakłażanem, pomidorem i kurczakiem

  Całą sałatkę robimy dokładnie tak jak w przepisie na sałatkę z bakłażanem, pomidorem i fetą. Dodajemy tylko piersi z kurczaka na które już podaję przepis:

cała pierś z kurczaka ( przekrojona na pół wzdłuż przez środek)
1,5 kostki rosołowej
oliwa z oliwek ( jeśli nie macie dajcie olej)


Kostkę rosołową rozcieramy z oliwą na gładką masę. Nią nacieramy całą naszą pierś. Smażymy na złoto. Uważając żeby nie przypaliła nam się na wierzchu i dopiekła w środku. Dla pewności można ją na chwilę włożyć do nagrzanego piekarnika. Przekroić i po prostu sprawdzić. Kroimy w plastry i układamy na naszej sałatce.

Biały barszcz

 Tak jak obiecałam podam przepis jak wykorzystać wywar od gotowania golonek. Wystarczy parę czynności i będziemy mieć gotową zupkę.


 Potrzebujemy tylko:
nasz gotowy wywar ( Jeśli go nie posiadamy gotujemy go na golonkach. Golonki zalewamy zimną wodą i gotujemy. Gdy się zagotują szumujemy, dodajemy włoszczyznę i liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i sól. Gotujemy dopóki nie ugotuje nam się mięso)
 mąkę
słodką śmietankę
majeranek
ocet lub sok z cytryny
ewentualnie sól i pieprz


  Podgrzewamy nasz wywar wlewamy do niego trochę śmietanki, mąkę rozpuszczamy w kubeczku w zimnej wodzie po trochu dolewamy wywaru aby go zahartować, musimy uważać żeby dobrze wszystko rozmieszać aby nie zrobiły się grudki. Wlewamy do zupy. Bardzo często w kuchni robię wszystko "na oko" i według swojego smaku i nie potrafię czasem podać dokładnych proporcji. Więc doprawiajcie i smakujcie jeśli czegoś będzie za mało po prostu jeszcze trochę dodajcie. Mąki dałam chyba coś koło 2 łyżek.
   Następnie zakwaszamy naszą zupę octem lub sokiem z cytryny tak aby nabrała kwaśnego posmaku, ale tak żeby dało się ją jeść :). Przyprawiamy majerankiem i jeśli nie jest dość słona i pieprzna to również doprawiamy.

Sałatka z bakłażanem, fetą i pomidorem


   Polecam pyszną sałatkę, która dla mniej wygłodniałych może stanowić  lekkie danie lecz dla mojego faceta nie obeszło się bez mięcha. W następnym poście napiszę jak przygotowałam do tej sałatki piersi z kurczaka.

mały bakłażan
mix sałat
pół opakowania sera feta
pomidor
2 szczypty suszonego tymianku
oliwa z oliwek
sól morska, świeżo mielony pieprz

winegret miodowo czosnkowy (pyszny):

2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
6 łyżek oliwy z oliwek
ząbek czosnku
pieprz i sól najlepiej morska

  Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Rozetrzeć z solą i pieprzem. Wymieszać razem z miodem. Dodać sok z cytryny i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać.


 Bakłażana pokroić na plastry 1 centymetrowe. Posolić i zostawić na chwilę, aż pojawi się na nich tzw. rosa wtedy opłukać je pod wodą i osuszyć. Zgrilować je na patelni grilowej aż pojawią się na niej ciemne paski, odwrócić na drugą stronę, polać oliwą z oliwek i posypać solą.
  Bakłażana ułożyć na sałacie. Dodać pomidora i pokrojoną w kostkę fetę. Posypać tymiankiem, polać przygotowanym sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
   Naprawdę pyszna i lekka :)