czwartek, 8 sierpnia 2013

Faszerowane pomidory po prowansalsku

  Kiedy mamy sezon pomidorowy i pomidor smakuje jak pomidor a nie jak coś tylko go przypominające, jest wygrzany na słońcu, pachnący i wręcz się do nas uśmiecha to można go jeść i jeść pod różnymi postaciami. Przynajmniej ja tak mam ;)
  Dziś pomidor faszerowany, jedno z dań Grażynkowych imieninkowych (:*)


4 pomidory
świeże zioła po łyżce bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu ( jak dla mnie rozmaryn nie koniecznie lub w mniejszej ilości)
8 ząbki czosnku
oliwa
sol, pieprz
bułka tarta ok 100 g





   Od pomidorów odkrój czubek, wydrąż środek, przełóż do miski, jeśli będzie taka potrzeba odlej nadmiar powstałej wody. Czosnek podsmaż chwilkę na oliwie. Ostudź. Do miski z wydrążonymi pomidorami wrzuć bułkę tartą, posiekane zioła, czosnek również drobno posiekany, sól, pieprz, odrobinę oliwę z oliwek, wszystko wymieszaj i tak przygotowany farsz przełóż do pomidorów. Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Placuszki z sosem ze świeżych truskawek

Placuszki:

mąka
mleko
woda
szczypta soli
cukier
cukier waniliowy
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

|Sos:

truskawki ok 20-30 dag
cukier
łyżka masła



   Mleko mieszamy z wodą, ale tak żeby mleka było więcej niż wody. Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli, 2 łyżeczki cukru, trochę cukru waniliowego i  proszek do pieczenia. Ja robiłam placuszki na oko;) konsystencja ciasta ma być jak gęsta śmietana. Wtedy na pewno wyjdą. Smażymy na oleju, z dwóch stron na złoty kolor.
   Rozgrzewamy drugą patelnię, wysypujemy na nią cukier tak, aby dno patelni było całe przykryte. Gdy  cukier zacznie się rozpuszczać wrzucamy do niego truskawki pocięte na pół lub na kawałeczki. Smażymy na wolnym ogniu do chwili gdy truskawki nie puszczą soku i owy sos nie zacznie gęstnieć wtedy dodajemy łyżkę masła. Rozpuszczamy i mamy gotowy sos. Teraz wystarczy tylko polać nim placuszki i delektować się smakiem. Można dodatkowo podać z bitą śmietaną.





Surówka z czerwonej kapusty

 Sałatka szybka, doskonale pasuje do ryb i mięs, ale nikt nie zabroni nam jeść jej samej;)

pół główki czerwonej kapusty
cebula
marchew
sól, pieprz
cukier
 sok z cytryny
natka pietruszki
jabłko ( ja akurat tym razem nie dałam)


    Kapustę szatkujemy, solimy i na chwilę odstawiamy żeby zmiękła. W tym czasie obieramy cebulę,marchew(i jabłko). Cebulę kroimy w półplastry lub drobniej. Marchew i jabłko szatkujemy na tarce.
    Kapustę wygniatamy dłońmi, żeby lekko puściła sok. Dodajemy do niej startą marchew (jabłko) i cebulę. Doprawiamy pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Posypujemy natką pietruszki.


Torcik z bitą śmietaną i owocami


Biszkopt:

5 jajek
szklanka cukru
niepełna szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

puszka mieszanki owoców w słodkiej zalewie ( winogron, wiśnie, gruszki, brzoskwinie, ananas)
1/2 pudełeczka borówek
2-3 kiwi
śmietanka 36%  ok 500 ml
ewentualnie posypka czekoladowa
miód



   Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i  ubijając dalej, po kolei dodajemy żółtka. Na końcu delikatnie dodajemy mąkę i proszek i lekko mieszamy, najlepiej łyżką.
  Wylewamy masę do okrągłej tortownicy po bokach posmarowanej masłem, a na dnie wyłożonej papierem.Pieczemy ok 30 min. z 180 stopniach.
   Gdy biszkopt nam trochę przestygnie przekrawamy go na pół. Dolną warstwę układamy na paterze. Ubijamy śmietanę na sztywno moja była bardzo tłusta więc ubiła się doskonale, gdy nie jesteście pewni czy utrzyma wam się na cieście dodajcie do niej mix do bitej śmietany tak to się chyba nazywa. Posłodzcie ją według uznania miodem lub jeśli nie lubicie to cukrem pudrem.
Część śmietany ok połowy wysmarujcie na dolnej warstwie. Odsączcie owoce z waszej puszki i wysypcie je równomiernie na śmietanie. Przykryjcie górną częścią biszkoptu i posmarujcie wierzch jak i boki jak widać na zdjęciu. Teraz tylko wystarczy udekorować wierzch naszego torcika kiwi i borówkami. Taki tort najlepszy jest na drugi dzień, gdyż wtedy biszkopt troszkę nasiąknie bitą śmietaną i owocami. Lecz jeśli chcecie go jeść tego samego dnia warto nasączyć biszkopt. Dobrze do tego nada się sok z owoców z puszki można do niego dodać nawet trochę alkoholu;)