czwartek, 31 stycznia 2013

Bakłażan jak schabowy

 Jak widzieliście ostatnio robiłam sałatkę z bakłażanem, ale nie wykorzystałam całego. Reszta tak sobie leżała samotnie w lodówce, więc postanowiłam ją jakoś dobrze wykorzystać. Sposób prosty i szybki i najważniejsze smaczny. ( Posta napisałam kilka dni wcześniej, żeby nie było, że smażyłam zdechłego już bakłażana;) po prostu nie miałam skopiowanych zdjęć z aparatu i tak mi jakoś zeszło)


bakłażan
sól, pieprz
olej do smażenia
jajko
bułka tarta

 
Bakłażana kroimy w plastry. Solimy delikatnie i zostawiamy na chwilę. Po kilku minutach spłukujemy sól razem z goryczą, która znajdowała się w bakłażanie. Ponownie delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Maczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na rumiano.

Lane kluseczki

  Ostatnio podczas gotowania rosołu przypomniały mi się lane kluseczki, które kiedyś bardzo dawno temu gotowała mi mama podczas chyba jakiegoś mojego przeziębienia. Mimo tego, że chyba nie bardzo czułam smak czegokolwiek to smakowały mi bardzo. I jadłam je dosłownie tylko kilka razy w życiu, tak się złożyło jakoś. Więc postanowiłam odtworzyć smak z dzieciństwa i przedstawić go również mojemu synkowi ;)
  Lane kluseczki można robić na rosole, na mleku a nawet na wodzie i potem dodać np. do pomidoróweczki.




2 jajka
mąka
szczypta soli




  W miseczce roztrzepujemy jajka, dosypujemy do nich tyle mąki aby cała masa miała konsystencję kwaśnej śmietany. Delikatnie solimy. Tak powstałą masę wlewamy na gotujący się w moim przypadku rosół. W zależności jak duże chcemy mieć nasze kluseczki tak musimy operować łyżką podczas wlewania masy. Gdy będziemy cały czas  mieszać kluseczki naprawdę będą drobne. Ja tak robiłam dla synka i mógł je wciągnąć przez słomkę wiec można sobie wyobrazić jakie były malutkie ;) Dla mnie i  męża zamieszałam tylko co jakiś czas. Dla nas wyszły tak jak na zdjęciu.

środa, 23 stycznia 2013

Winegret miodowo - czosnkowy

Bardzo smaczny, chyba jeden z moich ulubionych. Pasuje do różnego rodzaju sałat.



winegret miodowo czosnkowy (pyszny):

2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
6 łyżek oliwy z oliwek
ząbek czosnku
pieprz i sól najlepiej morska

  Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Rozetrzeć z solą i pieprzem. Wymieszać razem z miodem. Dodać sok z cytryny i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe!



Sałatka z bakłażanem, pomidorem i kurczakiem

  Całą sałatkę robimy dokładnie tak jak w przepisie na sałatkę z bakłażanem, pomidorem i fetą. Dodajemy tylko piersi z kurczaka na które już podaję przepis:

cała pierś z kurczaka ( przekrojona na pół wzdłuż przez środek)
1,5 kostki rosołowej
oliwa z oliwek ( jeśli nie macie dajcie olej)


Kostkę rosołową rozcieramy z oliwą na gładką masę. Nią nacieramy całą naszą pierś. Smażymy na złoto. Uważając żeby nie przypaliła nam się na wierzchu i dopiekła w środku. Dla pewności można ją na chwilę włożyć do nagrzanego piekarnika. Przekroić i po prostu sprawdzić. Kroimy w plastry i układamy na naszej sałatce.